Så mye koster en eiendomsmegler

Det koster å selge bolig – det er det ingen som helst tvil om. I alle fall om man ikke ønsker å gjøre selve salgsprosessen selv, men ved å benytte seg av de tjeneste en eiendomsmegler kan tilby. De fleste eiendomsmeglere jobber etter provisjon, og følgelig vil du oppleve at de opererer med prosentvise priser der de tar provisjon av salgssummen. På denne måten sikrer du deg selv at eiendomsmegleren har motivasjon for å gjøre en god jobb for deg, ettersom han/hun selv tjener mer dersom du som selger av boligen oppnår et godt salg.

Men hva er vanlig provisjon hos norske eiendomsmeglere? Vi har sammenlignet hva de ulike eiendomsmeglerne i det norske markedet skal ha for å selge boligen din, og man ser at det er store forskjeller fra billigst til dyrest. Her er det bare å holde et godt grep om tusenlappene dine, for det er mye penger å spare på å velge riktig eiendomsmegler i Bergen – eller ved å bruke riktig fremgangsmåte når du skal innhente pristilbud!

Dette skal eiendomsmeglerne ha i provisjon

For å se hvor mye de ulike eiendomsmeglerne skal ha i provisjon for å selge boligen din, så har vi sammenlignet priser. Fra og med 2014 er det et krav om at eiendomsmeglerne skal oppgi på nettsidene sine hvilke priser de opererer med, noe som gjør det langt enklere å nå sammenligne kostnadene enn hva det var tidligere. DNB Eiendom på sin side oppgir at de tar en provisjon på mellom 1 til 3,5 prosent, og det er tydelig at det er mulig å forhandle her. Man kan selv lese i media hvordan en kvinne forhandlet seg til en provisjon på 0,9 prosent. Det er med andre ord viktig å mestre kunsten å prute!

Eiendomsmegler 1 på sin side, som for øvrig er landets største eiendomsmegler målt både i ansatte og i markedsandel, oppgir at de tar en provisjon på fra 1 til 3,1 prosent. Med andre ord er det tydelig at to av landets største eiendomsmeglere ikke vil oppgi noen fastpris, noe som åpner for forhandlinger for din del. Det er med andre ord viktig å kunne «presse» megleren til et bedre tilbud, forutsatt at du vet at du kan få noen andre til å selge boligen din for lavere provisjon.

Reklamefilm EiendomsMegler 1

Ser vi på en mindre eiendomsmegler, som den PROA eiendomsmegler i Trondheim, så opererer de med en fastpris på 3,7 prosent. Får man en god avtale hos for eksempel DNB Eiendom på 1 prosent provisjon, så vil det bety en besparelse på 27 000 kroner ved salg av en forholdsvis rimelig bolig på én million kroner. Og da er det vel knapt nødvendig å si at man kan spare mer jo mer boligen går for.

Slik får du redusert prisen

Som boligselger skal du få tilbud fra selskapet om å velge timespris, fastpris eller provisjon. De fleste velger provisjon, ettersom det ofte bidrar til økt motivasjon hos selgeren. Men du behøver slettes ikke å takke ja til det tilbudet du får fra eiendomsmegleren om provisjon. Stadig flere prøver seg på god, gammeldags «pruting», og det viser seg at det fungerer. Ifølge en undersøkelse som ble utført av magasinet Meglerinnsikt i 2013, så prøver hele 6 av 10 boligselgere å prute på vederlaget. Med andre ord er du neppe den første som prøver deg på noe slikt, og behøver ikke å være flau av den grunn.

Husk at prissatsen gjerne går på erfaring og resultater, og at prisnivået kan variere etter hvor i landet man skal selge bolig. I de største byene, som Oslo, megler i Bærum, Trondheim og Bergen vil man oppleve at konkurransen blant meglerne er langt større enn på de mindre tettstedene, og følgelig vil det her være mulig å forhandle seg frem til bedre priser. Men hvis man velger provisjon, så må man altså regne med å betale en sum mellom 1 til 4 prosent av boligens salgssum.