Munnbind og tester er nøkkelen til gjenåpningen av samfunnet

Nå har vi levd i omtrent to måneder med koronaviruset i karantene og i isolasjon, og vi har daglig sett smitte- og dødstallene stige. Nyhetsbildet har dreid seg om hvor langt ulike land er kommet og hvor man skal få tak i munnbind og smittefrakker slik at sykehusene har nok til uken etter.

Munnbind-offentlig

At tusenvis har mistet jobbene sine og bedrifter over hele landet sendte ut permitteringsvarsler, har komt litt i bakgrunnen frem til nå fordi vi nordmenn står i en felles helsedugnad.

De gode nyhetene er at denne dugnaden har vist gode helsemessige resultater. Nå klør man i fingrene etter å finne tilbake til en normal hverdag, post-korona. Regjeringen la frem planer nå før påsken om gradvis oppstart. De aller fleste er mer enn klar nok, men alle har kanskje ikke tenkt på hvordan post-korona Norge vil se ut.

For de som er klar til å komme seg tilbake til hverdagen, så gjør de lurt i å skaffe seg munnbind.

Hvordan sikre at man ikke er tilbake ved start ved gjenåpning

  • Alle bruker munnbind frem til alle har fått vaksinen som utvikles.
  • Alle må ha tilgang på kjappe tester som viser innen 15 minutter om man er smittet.
  • Alle må testes for antistoffer for å se om de har hatt smitten og dermed er «mer» immun.
  • Sykepenger og sykedager må utvides. Så fort man eventuelt får påvist smitte, så kan man isoleres uten at det vil skape personlige økonomiske problemer.

Munnbind-offentlig 2

I flere stater i USA som for eksempel i California, er det nå obligatorisk å bruke munnbind når man går inn i butikker eller på andre steder hvor man kan møte andre mennesker. Munnbind reduserer svært effektivt risikoen for å smitte andre. Dette er uhyre viktig siden mellom 50-80 prosent av de som er smittet av koronaviruset hverken har symptomer eller plager.

Hvorfor er tester så viktig?

Dette viruset er ekstremt smittsomt. Forskere som studerer smitte-tallet, har funnet ulike tall som rangerer fra 3-7. Det betyr at en person med smitte viderefører viruset til mellom 3-7 andre personer. For å kunne hindre smittespredningen når man starter igjen med jobb og skole, må man kunne isolere de som er smittet. Og det må skje raskt.

Derfor må man ta i bruk disse raske og enkle testene som allerede er utviklet hvor man får resultatet innen 15 minutter.

covid-19-testing

Det må være enkelt å finne steder man kan testes. Enkelte arbeidsgivere burde også ha slike tester tilgjengelig. Tar man for eksempel sykehjem og sykehus, så burde de ansatte testes omtrent daglig for å forhindre at sårbare pasienter og beboere utsettes. Antistoff-tester burde også være noe alle burde få tilgang til frem til en vaksine blir tilgjengelig.

En ny hverdag med munnbind

Det høres kanskje litt voldsomt ut, men enkelte ting må forandres for å kunne trykke på startknappen igjen. Guvernøren i staten New York bestemte i dag at alle bedrifter i staten, er pålagt å gi alle arbeidstakere munnbind. Det kan være munnbind av ulike materialer eller medisinske typer lik kirurgisk munnbind.

ny hverdag med munnbind

Her i landet må vi rett og slett forandre enkelte vaner og fortsette med gode hygienetiltak. Norske bedrifter burde også forsyne ansatte med munnbind. Håndhilsning er nok noe vi burde vurdere å slutte med inntil en vaksine er tilgjengelig. Kanskje fortsatt isolering med gode sikkerhetstiltak rundt personer som er ekstra utsatt kan være en måte å beskytte de mest sårbare.

For de fleste av oss vil noe så enkelt som et munnbind være den største forandringen i en ny hverdag.